Results 1 to 5 of 5

Thread: 1Gbps over Cable Modem issues

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    Montreal
    Posts
    3

    Unhappy 1Gbps over Cable Modem issues

    I am getting around 200 - 300 Mbps on Speedtest.net on my new Gigabit cable modem connection.

    I am wondering if this is due to the service or my Windows TCPIP settings.

    Here is some info to get the ball rolling.

    SpeedGuide.net TCP Analyzer Results
    Tested on: 2019.02.18 19:55
    IP address: 173.176.xxx.xx
    Client OS/browser: Windows 10 (Chrome 72.0.3626.109)

    TCP options string: 020405b40103030801010402
    MSS: 1460
    MTU: 1500
    TCP Window: 262656 (not multiple of MSS)
    RWIN Scaling: 8 bits (2^8=256)
    Unscaled RWIN : 1026
    Recommended RWINs: 64240, 128480, 256960, 513920, 1027840
    BDP limit (200ms): 10506kbps (1313KBytes/s)
    BDP limit (500ms): 4202kbps (525KBytes/s)
    MTU Discovery: ON
    TTL: 52
    Timestamps: OFF
    SACKs: ON
    IP ToS: 00000000 (0)


    I used TCP Optimizer to 'optimal' and used 'experimental' tuning.

    Any tips to troubleshoot this so I can see if it's my laptop or the service which is the isse?

    Thanks,

    M.

  2. #2
    Administrator Philip's Avatar
    Join Date
    May 1999
    Location
    Jacksonville, Florida, United States
    Posts
    10,302
    Blog Entries
    6
    Considering you've already ran the Optimizer, here are some questions I'd ask before tweaking your settings further:

    Are you using a Wi-Fi connection between your cable modem and the laptop, or a Gigabit Ethernet cable?
    Is your local connection capable of handling higher-speed transfers?
    Do you have another wired client that you can test?
    Have you tried multiple simultaneous high-speed downloads at non-peak times?
    What is the CPU/Resource utilization on that laptop while that test is running?
    Linux is user friendly, it's just picky about its friends...
    Disclaimer: Please use caution when opening messages, my grasp on reality may have shaken loose during transmission (going on rusty memory circuits).
    ๑۩۞۩๑

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    Montreal
    Posts
    3
    Hi and thanks.

    I am using an ethernet connection and tried cat 5e and 6 with same results. Same results on modem or using the router.
    My laptop is new and has a gigabit ethernet adapter.
    No other wired client but my new phone gets 600Mbps on the 5GHz wifi using the router.
    I'm using Speedtest.net with multiple option enabled if that can help.
    CPU does not change much before or during test, max 50% but I have tons of apps open.

  4. #4
    Administrator Philip's Avatar
    Join Date
    May 1999
    Location
    Jacksonville, Florida, United States
    Posts
    10,302
    Blog Entries
    6
    It is possible that your laptop's ethernet adapter caps at that speed, some have a very lax definition of the term "gigabit". For example, even if the adapter is separate and its chipset supports gigabit speeds, it could be connected internally to the USB 2.0 bus with a max theoretical throughput of ~480Mbps. Most on-board host adapters also use and depend on the CPU (whatever slice of it is provided to them).

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    Montreal
    Posts
    3
    I got an Intel i219-LM onboard on my 2018 Dell business laptop and a RealTek GbE on the Tunderbolt docking station. CPU is fine. I think its the infamous 'last mile' of Cable Modem connection the issue. I got 900Mbps sometimes, but mostly around 300Mbps. I just looked at device manager and my ethernet adapters are connected to the PCI Express buss not USB.

Similar Threads

  1. Cable modem / VOIP issues
    By miscrap in forum General Broadband Forum
    Replies: 4
    Last Post: 10-16-10, 02:43 AM
  2. Please help me with some Cable Modem issues
    By Wizho in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 0
    Last Post: 07-19-08, 10:27 PM
  3. Serious Cable Modem Issues
    By onnyxs in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 8
    Last Post: 08-09-02, 01:15 PM
  4. Cable Modem ISP issues
    By DL_mental in forum Gaming
    Replies: 5
    Last Post: 05-23-02, 08:38 AM
  5. Cable Modem - Network/Router Issues!!!
    By teyt4 in forum Networking Forum
    Replies: 2
    Last Post: 04-17-02, 11:50 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •