Results 1 to 13 of 13

Thread: Lag spikes while playing games

  1. #1
    3v1l807
    Guest

    Red face Lag spikes while playing games

    Please help me! I just recently got a cable modem installed, and it works great. Downloading works fine, and I even set-up an FTP server to test how good the upstream is with multiple users, that also works fine. However when I connect to play any game ie: Tribes, Counter Strike, Quake 3, etc every 5 or 10 seconds I get a huge lag spike, my ping is usually around 50 and then shoots to like 1000 every 5-10 seconds. I have no idea what's going on. I have tried adjusting the rate and all the other in game stuff, but it makes no difference. And I have tried playing during off peak hours like 2-3am, the results are still the same. Anyone got some suggestions?

    [This message has been edited by 3v1l807 (edited 09-30-2000).]

  2. #2
    3v1l807
    Guest

    Post

    Pentium 3 866
    256 MB Ram
    Voodoo 3 3000
    Diamond MX 300

    When I played on my old 33.6 modem my ping was 250ish, but it was smooth playing, no spikes it was great...

  3. #3
    3v1l807
    Guest

    Post

    OK I plugged the modem directly into my computer instead of through the router which I normally use because I have 3 computers. The change is amazing, gameplay is smooth as silk no spikes no nothing and my average ping is below 50. OK so now I need to figure out if there is something I can do about my router, I have a Linksys Etherfast Cable/DSL Router with 4 port switch. Anyone have any suggestions on how to tune/tweak it?

  4. #4
    ssjDoh
    Guest

    Post

    Well, just make sure no body is d/l or something on the other 3 computers while you play

    Otherwise, I don't know any tweaks with the Router. I have the router (with 3 computers on it) and my gameplay is still smooth.

  5. #5
    3v1l807
    Guest

    Post

    Yeah the other 3 computers are usually off when I played.

  6. #6
    3v1l807
    Guest

    Post

    BTW What kind of router do you have? The same one I do?
    Do you have any special setting on it or anything? Any help is appreciated...

  7. #7
    ssjDoh
    Guest

    Post

    List your computer specs plz.

  8. #8
    SurfinBoy
    Guest

    Unhappy

    Hey,

    I'm having a different problem (very choppy play in Starcraft on Battlenet), but I do have Linksys hardware. I've been told that Intel or 3com hardware can make a difference. Are you using a Linksys ethernet card?

    Colin

  9. #9
    ssjDoh
    Guest

    Post

    I have the Linksys 4-port router. I'm also using an Intel NIC

  10. #10
    3v1l807
    Guest

    Post

    Yes I am using a linksys ethernet card, but like I said when I plug in the modem directly into the card everything is fine...

  11. #11
    majikmixx
    Guest

    Smile

    Have you tried updating to the newest firmware for the linksys? I did, and it made a big improvement, not only in my gameplay, but in regular browsing as well.
    Good Luck!




  12. #12
    aKgLiQuiD
    Guest

    Lightbulb

    actually the new firmware works fine fixed alot of problems for me and online gaming...cs of course

  13. #13
    3v1l807
    Guest

    Post

    Actually the latest firmware is supposed to be loaded with bugs

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •