Results 1 to 7 of 7

Thread: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

  1. #1
    KlausK
    Guest

    Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

    I dug up my old Thinkpad R40 with Intel pro wireless 2100 mini network
    adapter and updated it to XP SP3 from XP SP1.

    I use a Linksys N router with my 2 other notebook PCs (WAP2 encryption) and
    have no problem whatsoever.

    I updated the Intel 2100 driver because the old driver didn't have the WAP2
    feature. I successfully connected the Thinkpad to the router.

    Now, here's the strangest part. The wireless connection stays well-connected
    if I simply browse the Internet. However, the Thinkpad loses connection in
    20-30 seconds after I start downloading a relatively big file. Then, the
    Thinkpad re-establishes wireless connection.

    I've tried everything I can think of: disabling AVG, windows firewall,
    spy-bot. The Thinkpad had no trouble with wireless connection when I used
    WEP in the past. What do you think is happening?



  2. #2
    smlunatick
    Guest

    Re: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

    On Jun 14, 11:30*pm, "KlausK" <di...@noone.com> wrote:
    > I dug up my old Thinkpad R40 with Intel pro wireless 2100 mini network
    > adapter and updated it to XP SP3 from XP SP1.
    >
    > I use a Linksys N router with my 2 other notebook PCs (WAP2 encryption) and
    > have no problem whatsoever.
    >
    > I updated the Intel 2100 driver because the old driver didn't have the WAP2
    > feature. I successfully connected the Thinkpad to the router.
    >
    > Now, here's the strangest part. The wireless connection stays well-connected
    > if I simply browse the Internet. However, the Thinkpad loses connection in
    > 20-30 seconds after I start downloading a relatively big file. Then, the
    > Thinkpad re-establishes wireless connection.
    >
    > I've tried everything I can think of: disabling AVG, windows firewall,
    > spy-bot. The Thinkpad had no trouble with wireless connection when I used
    > WEP in the past. What do you think is happening?


    Using the Intel "management" software or the Wireless Zero
    Configuration system? You may need to WPA2 patch from Microsoft
    (which does not appear to be in any service pack):

    http://support.microsoft.com/kb/893357

  3. #3
    Pavel A.
    Guest

    Re: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen


    "KlausK" <dinga@noone.com> wrote in message
    news:48548cdd$0$5011$607ed4bc@cv.net...
    > I dug up my old Thinkpad R40 with Intel pro wireless 2100 mini network
    > adapter and updated it to XP SP3 from XP SP1.
    >
    > I use a Linksys N router with my 2 other notebook PCs (WAP2 encryption)
    > and have no problem whatsoever.


    WPA2, not WAP2, if you don't mind.

    > I updated the Intel 2100 driver because the old driver didn't have the
    > WAP2 feature. I successfully connected the Thinkpad to the router.
    >
    > Now, here's the strangest part. The wireless connection stays
    > well-connected if I simply browse the Internet. However, the Thinkpad
    > loses connection in 20-30 seconds after I start downloading a relatively
    > big file. Then, the Thinkpad re-establishes wireless connection.
    >
    > I've tried everything I can think of: disabling AVG, windows firewall,
    > spy-bot. The Thinkpad had no trouble with wireless connection when I used
    > WEP in the past. What do you think is happening?


    The 2100 is quite outdated, and perhaps simply does not work well with WPA2
    (though the new driver supports it)

    Regards,
    --PA



  4. #4
    John
    Guest

    Re: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

    Ummm... I have to disagree with you. WinXP SP3 does include WPA2.
    Don't believe me? Read SP3 whitepaper yourself.
    http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en


    > "smlunatick" <yveslec@gmail.com> wrote in message
    > news:62d78160-6ff0-4587-9f76-514aab2c0d64@x35g2000hsb.googlegroups.com...
    >
    > Using the Intel "management" software or the Wireless Zero
    > Configuration system? You may need to WPA2 patch from Microsoft
    > (which does not appear to be in any service pack):
    >
    > http://support.microsoft.com/kb/893357




  5. #5
    John
    Guest

    Re: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

    I doubt Intel PRO Wireless 2100 supports WPA2. If you insist on using 2100
    adapter, lower your security to WPA and use a long alphanumeric password (40
    characters or longer) that isn't found in any dictionary. WPA security with
    a long password is just as hard to break.

    "KlausK" <dinga@noone.com> wrote in message
    news:48548cdd$0$5011$607ed4bc@cv.net...
    >I dug up my old Thinkpad R40 with Intel pro wireless 2100 mini network
    >adapter and updated it to XP SP3 from XP SP1.
    >
    > I use a Linksys N router with my 2 other notebook PCs (WAP2 encryption)
    > and have no problem whatsoever.
    >
    > I updated the Intel 2100 driver because the old driver didn't have the
    > WAP2 feature. I successfully connected the Thinkpad to the router.
    >
    > Now, here's the strangest part. The wireless connection stays
    > well-connected if I simply browse the Internet. However, the Thinkpad
    > loses connection in 20-30 seconds after I start downloading a relatively
    > big file. Then, the Thinkpad re-establishes wireless connection.
    >
    > I've tried everything I can think of: disabling AVG, windows firewall,
    > spy-bot. The Thinkpad had no trouble with wireless connection when I used
    > WEP in the past. What do you think is happening?
    >




  6. #6
    smlunatick
    Guest

    Re: Strangest Wireless Problem I've Ever Seen

    On Jun 16, 5:39 pm, "John" <a> wrote:
    > Ummm... I have to disagree with you. WinXP SP3 does include WPA2.
    > Don't believe me? Read SP3 whitepaper yourself.http://www.microsoft.com/downloads/d...d=68C48DAD-BC3...
    >
    > > "smlunatick" <yves...@gmail.com> wrote in message
    > >news:62d78160-6ff0-4587-9f76-514aab2c0d64@x35g2000hsb.googlegroups.com...

    >
    > > Using the Intel "management" software or the Wireless Zero
    > > Configuration system? You may need to WPA2 patch from Microsoft
    > > (which does not appear to be in any service pack):

    >
    > >http://support.microsoft.com/kb/893357


    Sorry, I have yet to do SP3 on a wireless network based PC.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1

    This adapter will work with WPA2

    I went to the intel site and downloaded the driver. I had tried the driver from Microsoft but it would not even recognize the WPA2 in available networks until I downloaded the intel driver. I'll see how this works for a while. If it kicks me like the original poster stated, I will just go back to WPA like Klaus suggested.

Similar Threads

  1. Wireless help for Gaming
    By colyou in forum General Broadband Forum
    Replies: 2
    Last Post: 09-09-08, 08:45 PM
  2. Problem: Accessing RapidShare through Wireless Router
    By pg in forum ms.public.windows.networking.wireless
    Replies: 1
    Last Post: 05-03-08, 08:12 AM
  3. Problem Accessing LAN using Wireless Device
    By daaznangel in forum Wireless Networks & Routers
    Replies: 3
    Last Post: 03-03-07, 10:00 AM
  4. Wireless connection problem (cable internet)
    By czhe in forum Wireless Networks & Routers
    Replies: 2
    Last Post: 02-17-07, 07:56 AM
  5. Wireless Problem
    By rolanddes in forum General Broadband Forum
    Replies: 6
    Last Post: 12-11-06, 10:11 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •