Results 1 to 4 of 4

Thread: new isp, two routers now...

  1. #1
    revek
    Guest

    new isp, two routers now...

    my original setup was isp (sat modem) to netgear router w/wireless
    capabilites and computer hooked up thru the router-- i needed this because
    my retired in-laws are keeping in contact with the family thru my internet
    connection and they're across the street from me.

    oh great day, dsl finally came to my neck of the woods and now i have an
    extra layer. my network is set up this way now isp modem/router (bec
    7402tm) w/fixed address (no wan capability), neatgear router (mr814v2),
    computer.

    all i had to do was set a fixed address in the netgear router. turning off
    dhcp in the neatgear only affects whether the comptuers (wired and wan) need
    to have an address applied. the subnet is 192.168.0.x, standard with this
    netgear model.

    problem is i can't acess the isp's router (default address 192.168.1.254) at
    all, even if i change the netgear's to 192.168.1.x

    the setup works otherwise. i need to get into the guts of this router
    because my stated speed is 3MB connection and im only getting 812K on the
    speed tests, and i want to make sure the setting on this router are correct.

    please point me in the right direction oh great and wise router wizzards.




  2. #2
    Ed Mullen
    Guest

    Re: new isp, two routers now...

    revek wrote:
    > my original setup was isp (sat modem) to netgear router w/wireless
    > capabilites and computer hooked up thru the router-- i needed this because
    > my retired in-laws are keeping in contact with the family thru my internet
    > connection and they're across the street from me.
    >
    > oh great day, dsl finally came to my neck of the woods and now i have an
    > extra layer. my network is set up this way now isp modem/router (bec
    > 7402tm) w/fixed address (no wan capability), neatgear router (mr814v2),
    > computer.


    What do you mean no WAN capability? Do you mean wireless?

    > all i had to do was set a fixed address in the netgear router. turning off
    > dhcp in the neatgear only affects whether the comptuers (wired and wan) need
    > to have an address applied. the subnet is 192.168.0.x, standard with this
    > netgear model.


    Subnet??? Really? That sounds odd. The subnet in the BEC is:
    255.255.255.0 - if you really do have the Netgear on a different subnet
    I'm suprised /anything/ works.

    > problem is i can't acess the isp's router (default address 192.168.1.254) at
    > all, even if i change the netgear's to 192.168.1.x
    >
    > the setup works otherwise. i need to get into the guts of this router
    > because my stated speed is 3MB connection and im only getting 812K on the
    > speed tests, and i want to make sure the setting on this router are correct.


    You might start by getting the manual:

    http://www.bectechnologies.net/support.htm

    Also, have you tried plugging your PC directly into the BEC router? You
    should power down the PC, change the cable and then power back on.

    --
    Ed Mullen
    http://edmullen.net
    A budget is just a method of worrying before you spend money, as well as
    afterward.

  3. #3
    revek
    Guest

    Re: new isp, two routers now...


    "Ed Mullen" <ed@edmullen.net> wrote in message
    news:6eWdnUt7O7fUAfDVnZ2dnUVZ_uydnZ2d@comcast.com...

    <snipped>

    > What do you mean no WAN capability? Do you mean wireless?


    sorry yes. no wireless.

    <snipped>

    > Subnet??? Really? That sounds odd. The subnet in the BEC is:
    > 255.255.255.0 - if you really do have the Netgear on a different subnet
    > I'm suprised /anything/ works.


    i meant internal lan address scheme. i.e.192.168.x.x. i *am sorry for the
    confusion. i've been banging my head against the wall now for hours-- it's
    disruppted my communication skills.

    <snipped>

    > You might start by getting the manual:
    >
    > http://www.bectechnologies.net/support.htm


    already have. info in the manual assumes dynamic addressing, and only the
    router/modem.
    isp set me up with a static one.

    i have no idea what the isp might have done with the router in the setup,
    but as it came right out of a box and the installers just hooked everything
    together and everything was copacetic, i'm assuming at this moment the
    factory default settings still apply.

    bec router/modem (isp) default router address page- 192.168.1.254

    isp info input into netgear router -
    basic setting section

    static address 208.126.87
    subnet 255.255.255.0
    gateway 208.126.81.1

    dns servers 167.142.225.3, 167.142.225.3

    lan ip setup page
    ip address 192.168.0.1
    ip subnet 255.255.255.0
    rip direction none
    rip ver disabled
    use router as dhcp server yes
    starting ip address 192.168.0.2


    local area connection on my computer

    address 192.168.0.2
    subnet 255.255.255.0
    gateway 192.168.0.1


    > Also, have you tried plugging your PC directly into the BEC router? You
    > should power down the PC, change the cable and then power back on.


    have a laptop that i did just that with (used the static ip setup). not
    recieving packets. i've checked the cabling.

    any suggestions?

    > --
    > Ed Mullen
    > http://edmullen.net
    > A budget is just a method of worrying before you spend money, as well as
    > afterward.




  4. #4
    Ed Mullen
    Guest

    Re: new isp, two routers now...

    revek wrote:
    > i have no idea what the isp might have done with the router in the setup,
    > but as it came right out of a box and the installers just hooked everything
    > together and everything was copacetic, i'm assuming at this moment the
    > factory default settings still apply.


    As I re-read your OP, all of this seems to be predicated on your slow
    connect speed, yes? How did you test? Did the technician test during
    install? What speed did he get? Have you contacted your ISP?

    Remember, your service contract /probably/ says you will get speeds "up
    to" a certain level. I don't know of any major ISP that /guarantees/
    max speed. Further, DSL performance is affected greatly by your
    distance from the switching center so it may not be at all possible for
    you to attain the maximum speed.

    > bec router/modem (isp) default router address page- 192.168.1.254
    >
    > isp info input into netgear router -
    > basic setting section
    >
    > static address 208.126.87
    > subnet 255.255.255.0
    > gateway 208.126.81.1
    >


    Whoa!

    Why did you input anything into the Netgear router? You should be able
    to simply connect the Netgear into the BEC. The BEC is the gateway
    device. I'd reset the Netgear

    If you still need to pursue this, I'd try this:

    1. Reset the Netgear to factory defaults using the reset procedure in
    the manual.

    2. Turn everything off. Turn on the BEC and let it sync with the DSL
    network.

    3. Turn on the Netgear and let it stabilize.

    4. Turn on your PC connected to the Netgear. It should get an IP
    address from the Netgear router.

    5. Access the Internet. Ok?

    6. Try to access the BEC configuration page.

    Also, I suppose it is /possible/ that the version of the BEC
    router/modem is custom configured for your ISP and may have the config
    page locked out. This is one reason I own my cable modem and LAN gear:
    I want to make sure I can troubleshoot things without any mystery
    surprises.

    --
    Ed Mullen
    http://edmullen.net
    A shark is the only fish that can blink with both eyes.

Similar Threads

  1. "This ISP has been rated 'G' by the state of Utah"
    By Comtrad in forum General Discussion Board
    Replies: 3
    Last Post: 02-28-08, 04:19 PM
  2. Can't connect to internet, abandoned by ISP
    By cmoseman in forum General Broadband Forum
    Replies: 8
    Last Post: 11-07-07, 01:14 PM
  3. Want to replace ****** ISP supplied router
    By AliP in forum Wireless Networks & Routers
    Replies: 4
    Last Post: 10-18-07, 06:05 AM
  4. ISP Gateway problem
    By legumo in forum General Broadband Forum
    Replies: 2
    Last Post: 07-06-07, 05:33 AM
  5. Using 2 wireless routers behind same firewall
    By rlamoreaux in forum Networking Forum
    Replies: 2
    Last Post: 12-06-06, 08:10 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •