Results 1 to 9 of 9

Thread: car trouble, help please

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    east london,england
    Posts
    3

    Angry car trouble, help please

    i have a citroen synergie and it wont go,i am hoping somebody on here can tell me what the little black 12v box is on the left hand side of engine has you look at it,i think it may be the reason it wont start.
    when i turn on the ignition it clicks quite rapidly and i think it may be something to do with the engine management system but i am unsure.
    hopefully someone can help

  2. #2
    Chinese Vampire tHE_0ne's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Williamsburg/Norfolk VA
    Posts
    5,871
    starter? maybe the battery isnt fully charged, try jumping it.

    My~Rig
    |Athlon 64 X2 3800+ Toledo 2.0GHz @ 2.5Ghz||ASROCK 939Dual-SATA2||OCZ Platinum 2GB (2 x 1GB) PC3200|ZALMAN 120MM CNPS7700-CU|
    |ATI XT 1600 PRO|CSB SB0570 Audigy SE 7.1||WD SE16 SATA 320GB HD|Hitachi SATA 160GB HD|Thermaltake TR2 W0070 ATX 430W Power Supply |WIN 7 Ultimate| (College Budget)

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    east london,england
    Posts
    3
    have tried jumping it and have even bought a new battery but to no avail

  4. #4
    Moderator YeOldeStonecat's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Somewhere along the shoreline in New England
    Posts
    50,892
    Clicking noise...of the solenoid of the starter...not able to engage the starter to the flywheel.
    MORNING WOOD Lumber Company
    Guinness for Strength!!!

  5. #5
    Chinese Vampire tHE_0ne's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Williamsburg/Norfolk VA
    Posts
    5,871
    try push starting it by poping the clutch?

    My~Rig
    |Athlon 64 X2 3800+ Toledo 2.0GHz @ 2.5Ghz||ASROCK 939Dual-SATA2||OCZ Platinum 2GB (2 x 1GB) PC3200|ZALMAN 120MM CNPS7700-CU|
    |ATI XT 1600 PRO|CSB SB0570 Audigy SE 7.1||WD SE16 SATA 320GB HD|Hitachi SATA 160GB HD|Thermaltake TR2 W0070 ATX 430W Power Supply |WIN 7 Ultimate| (College Budget)

  6. #6
    HS's Proctologist triniwasp's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    United States
    Posts
    2,710
    If your lucky (I have no idea what kind of car you were referring to) the solenoid might be on the firewall, otherwise you have to yank the starter to get to it (most likely).

    These days almost any chain auto parts store will test the starter and/or solenoid for free.
    Feelings about religion: I believe in a dogma-free personal Prime Mover.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    8
    ---If it says 12v, then I would guess it is your battery. If it's a small box with removable top, then yes, that would be either engine management or relay cluster. Check the repair manual for a starter relay location. Either way, there should be relays inside that box and there should also be a spare relay for testing/replacement. Remove the relay that is clicking and either replace it with the spare or another relay for say, coolant fan if they're the same. You won't need the cooling fan to quickly test for cranking. Also check all fuses that are in that location.

    ---Loose or dirty connections on the battery will cause a rapid clicking sound, which is the spark arcing around between the terminal and the post. Never allow your "mechanic" or anyone else to twist your battery terminals to see if they're tight. This can and will cause damage to the post where it is connected to the plates inside your battery. Either they're tight or they're not and a wrench will give the answer. Remove them, clean both the battery and the terminal, replace and tighten them.

    ---If your vehicle has the cheap tin clamp-like battery terminals that look similar to a hose clamp. My suggestion is always to replace them with quality terminals or cheap terminals of a good design. Eliminating lead is always a good thing but replacing cheap, tin terminals with a set of brass, marine terminals is as easy as can be. Living in AL, I had to work on a lot of Katrina refugees' vehicles and oftentimes when they thought they had a major problem, it was related to the cheap terminals found on most Fords and Hondas. I never can find an image of these terminals, so again I'll describe them as, "look like hose clamps". Even the slightest crack in the least obvious place is enough for these terminals to lose contact with the battery post. As most know, when something is cool and you tighten it down, when it heats up it will expand and become stressed. Stress causes... yeah.

    ---This is what you'd want to replace them with if you have the cheap tin hose clamp-type.


    ---Using as much of the original battery cable as possible, cut just the ring off the terminal and enlarge the bolt hole to fit the marine terminal. Section A of the below image is the original terminal (cheap, tin, clamp-type) and section B is what was saved and mounted on the marine terminal. Mount all wires to the correct terminals in the same fashion if need be.




    ---FWIW, this also gives you a solid mounting point for your fused amp/capacitor circuit or other accessories.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    east london,england
    Posts
    3
    thanks for all your suggestions guys but i have been informed by a garage that they suspect that it is the ecm unit malfunctioning,could not tell me much about it but said it would probably cost around £850 to get it sorted.
    still unsure what a ecm unit is or does,any light on the situation would be appreciated. also would be interested to know if anyone knows where i can get this sorted in the east london area..

  9. #9
    Try this UK Citroen owners forum, http://www.citroen-owners-club.co.uk/citroen/
    If they can't help you, maybe someone could point you in the correct direction.
    Good luck and cheers!

Similar Threads

  1. What does your car say about you?
    By minir in forum General Discussion Board
    Replies: 7
    Last Post: 01-10-09, 09:20 AM
  2. Cubs destroy coach's car, then give him brand new SUV
    By Roody in forum General Discussion Board
    Replies: 5
    Last Post: 03-20-08, 12:26 PM
  3. A blonde's car gets a flat tire on the Interstate
    By Far-N-Wide in forum General Discussion Board
    Replies: 2
    Last Post: 10-17-07, 02:43 PM
  4. Frozen Car and Truck Solutions
    By minir in forum General Discussion Board
    Replies: 0
    Last Post: 02-14-07, 04:09 AM
  5. Tulsa to dig up car buried for 50 years
    By Sava700 in forum General Discussion Board
    Replies: 7
    Last Post: 01-23-07, 02:03 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •