Results 1 to 3 of 3

Thread: internet speed fluctuated greatly

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    7

    internet speed fluctuated greatly

    ok I found this site by searching the internet for info about my cable modem. anyway hi everybody. I also had this posted on another forum but its been a few days and have had absolutly no response, actually I want the last one to post in the forum!! so Ill see if they are any gurus here that may be able to help me.

    so now heres my problem. Ill start from the top I guess. about 2 weeks ago my internet got noticibly slow. page loading is normally basically instant and when it slowed down it was basically unusable, other times it would just completly drop the connection, finally it culminated when the internet finally died completly and didnt come back. I had the cable tech come out and he said the problem was the box where the cable originated from. more tech came out and they fixed it, sort of. the cable was faster, but was still noticably slower than it had been. I dealt for about a week, it would be especially bad at night, the finally I came home, the internet was down again and now the cable was not working either, the non digital channels still came through, but they had a lot of static and the audio was almost not there. I had a tech come out again and finally he said that maybe it was the line that was bad, made sense, he ran a new line. everything was fine. cable was back, internet was fast. that was 2 days ago. I left the house, yesterday, I was on the internet before I left it was fast. when I got home 3 hours later it was slow. called the company again, got a tech out today, he checked the cable modem and sayd the powerlevel was too high. now were getting somewhere. he went to the main splitter and moved some wires. I think he changed the cable from a 7db plug to a 3db one??? not sure does that make sense, he said it should be better and it was, the internet was fast again. fast foward to a couple of hours agi when we get home from being out. the GF gets on to check a few things, sloow again. the tech told me that the power level on the cable modem should not go above 55 or the inter net will be slow. when he left it was at 53. I checked after she got off its at 56.4. I was messing arould trying to find info and the internet got really fast again, I checked the modem, sure enough 53 and change, 30 secs later its slow again, check 56.4. so it seems the power level on my modem is fluctuating. if its 53 its fine, if its 56 its slow. there is no rhyme or reason to it I can see. this was not a problem until about 2 weeks ago, everything was fine and fast before then, we had no problems. does anybody have any Ideas is there anything I can do. Ill post the levels im showing right now the modem is an RCA model DCM425C, I have comcast cable in florida. dont know which ones are important so Ill post all:

    foward path:
    signal aquired at 645.000MHz
    SNR: 38.0dB, this one fluctuates a tad
    Recieved Signal Strength: -5.1 dBmV, this also fluctuates a tad
    Bit Error Rate: 0.000%
    modulation: 256 QAM

    I suspect the minor fluctuations are normal for the SNR and the signal strength

    Return Path:
    Connection: Aquired
    Frequency: 32.0 MHz
    Power Level:56.3 dBmV
    channel id: 4
    modulation: 16 QAM

    Like I said the tech Told my the power level was the problem. he this modem is very funny about it and it needs to be under 55 or it will be slow. these were the numbers from about a week ago, this is also what they look like when the connesction is running slow, ive seem power levels as high as 57 and signal strength anywhere from abouit -5.1 to -7 and change, its always. right now its at this::

    foward path:
    signal aquired at 645.000MHz
    SNR: 37.1dB
    Recieved Signal Strength: -7.7 dBmV
    Bit Error Rate: 0.000%
    modulation: 256 QAM



    Return Path:
    Connection: Aquired
    Frequency: 32.0 MHz
    Power Level:51.8 dBmV
    channel id: 4
    modulation: 16 QAM

    the power level is at 51 and the connection is fast, but it will eventually go back to 56 and above and get slow again. I understand that the cable speeds will fluctuate depending on how many people are on, but this is very noticible. ive had cable internet in a few different places and naver had fluctuating speeds like I do here, and like I said before everything was fine up until about 2 weeks ago, I dont know what happened, but I suspect thats when the like started to go bad. thanks, any help would be appriciated, if you want me to run anything else just let me know.

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10
    If your renting your cable modem from the provider have them give you a new one..

    Any power surges around the time when the issue first happened? Lighning?

    Using a "good" surge protector where the cable modem is plugged in?

    I had a similar issue awhile back because the power connection was loose at the surge strip.. Our dog messed with it acouple times and it ended getting left 1/2 unplugged.. After a few times of rocking in and out of the surge strip the modem ended getting messed up :x

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    7
    yes I am renting the modem. not really sure there was any lightning when the problem first happened, but when it got really bad, the time I got them to run a new cable, there was rain and probally some lightning that weekend. I have the comp, monitor, printer and modem plugged into an APC ups, but the modem and printer are in to surge only side of the ups, 4 plugs, 2 surge and backup and 2 just surge. so maybe thats it. is there anything else that could be causing it?

Similar Threads

  1. Router greatly reducing internet speed
    By muccmaster in forum Networking Forum
    Replies: 2
    Last Post: 04-12-07, 06:48 PM
  2. winantivirus again
    By robertdempster in forum Software Forum
    Replies: 12
    Last Post: 02-20-07, 09:57 AM
  3. Cable Internet Speed
    By Goddevil in forum General Broadband Forum
    Replies: 7
    Last Post: 01-27-07, 10:08 AM
  4. another Winfixer problem....
    By bellinibean in forum Network Security
    Replies: 0
    Last Post: 04-16-06, 11:28 PM
  5. High speed Internet has arrived
    By blacklab in forum General Discussion Board
    Replies: 11
    Last Post: 04-08-05, 12:11 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •