Results 1 to 4 of 4

Thread: Win XP keeps resetting mtu, rwin etc. HELP

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2

    Angry Win XP keeps resetting mtu, rwin etc. HELP

    Hello all,
    New to the forum.
    I am running XP Pro. I have direcway full duplex satellite for service. I am running a linksys wrt54g router.

    I have tried to reset my MTU to 1500 and the RWIN comensurate with the MTU over and over again. I have selected manual and then changed the setting. The router is set to manual and a max of 1500.

    After a reboot, the damn thing is back to an MTU of 576 and an RWIN of like 479. I have looked everywhere for an answer.

    Any info would be greatly appreciated.

    Don

    TCP options string = 0204058c
    MTU = 1460
    MTU is not fully optimized for broadband. Consider increasing your MTU to 1500 for better throughput.
    MSS = 1420
    MSS is not fully optimized for broadband (although it might work well for slower connections). Consider increasing your MTU value.

    Default Receive Window (RWIN) = 16000
    RWIN Scaling (RFC1323) = 0 bits
    Unscaled Receive Window = 16000

    For optimum performance, consider changing RWIN to a multiple of MSS.
    Other values for RWIN that might work well with your current MTU/MSS:
    522560 (MSS x 46 * scale factor of 8)
    261280 (MSS x 46 * scale factor of 4)
    130640 (MSS x 46 * scale factor of 2)
    65320 (MSS x 46)
    bandwidth * delay product (Note this is not a speed test):

    Your RcvWindow limits you to: 640 kbps (80 KBytes/s) @ 200ms
    Your RcvWindow limits you to: 256 kbps (32 KBytes/s) @ 500ms
    Consider increasing your RWIN value to optimize TCP/IP for broadband.
    MTU Discovery (RFC1191) = ON
    Time to live left = 247 hops

    TTL value is ok.
    Timestamps (RFC1323) = OFF
    Selective Acknowledgements (RFC2018) = OFF
    IP type of service field (RFC1349) = 00000000 (0)
    Last edited by Hayabusa; 09-11-05 at 10:30 AM.

  2. #2
    fem the retarded rabbit mccoffee's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Cleveland, Ohio, United States
    Posts
    13,365
    Try thease in the sg optmizer below me to download and install see if it fixes mtu


    check - custom settings
    network adapter selection -
    check modify all adapters
    maxmtu 1500
    TTL - 64
    TCP Receive 64240
    MTU Discovery - yes
    Black Hole Detect - no
    Selective Acks - yes
    Max Dup ACKs - 2
    TCP 1323 nothing is checked

    Other Settings tab:

    Max Connections per Server - 10
    Max Connections per 1.0 Server - 20
    Lan Browsing Speedup - optimized

    Then select "Apply Changes" and reboot to take effect.



    VERY IMPORTANT TO DO THE FOLLOWING:

    1. Under your LAN connection - properties - general tab, uninstall all the protocols there that you do not need. For a stand alone pc all you need is Internet Protocol TCP/IP.

    2. Open IE and select tools - internet options - connections - LAN settings, make sure NOTHING there is checked.

    3. ALWAYS connect your modem via ethernet (NIC) and make sure you have the latest drivers for your NIC from the manufacturer and set your duplex mode to "auto". If you are using a router make sure you have the latest firmware.

    4. Clean out your temporary internet files with CrapCleaner.

    5. Power cycle your modem i.e. unplug it for at least 15 seconds.

    6. Download, update and scan with SpyBot S&D 1.4 EXACTLY as mnosteele has explained HERE & Ad-Aware SE 1.06 EXACTLY as mnosteele has explained HERE to remove any spyware then install and update SpywareBlaster 3.4 to stay spyware FREE. YOU MUST USE BOTH AD AWARE & SPYBOT TO ENSURE YOU ARE SPYWARE FREE SINCE ONE FINDS WHAT THE OTHER MISSES. If these 2 programs find a lot of things then please post a HijackThis 1.99.1 log for us to look at.

    7. Make sure you do the faster web page tweak in our Help & Tips page.

    8. If you have Zone Alarm as a firewall uninstall it and search your pc for the left over files.

    9. Install Kerio Personal Firewall 2.1.5, it's FREE and uses next to no resources.

    10. Do a FREE online virus scan from Kaspersky Webscan, make sure to check the option to use the EXTENDED DATABASE.

    11. Make sure you have ALL of the latest Windows Updates.


    8) ;D
    Comptia a+ n+

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2

    results

    MCCOFFEE,
    I did exactly as you said, these are the results that I got. Any idea?

    Don


    Browser/OS = Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Q312461; FunWebProducts-MyWay; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

    TCP options string = 0204058c
    MTU = 1460
    MTU is not fully optimized for broadband. Consider increasing your MTU to 1500 for better throughput.
    MSS = 1420
    MSS is not fully optimized for broadband (although it might work well for slower connections). Consider increasing your MTU value.

    Default Receive Window (RWIN) = 16000
    RWIN Scaling (RFC1323) = 0 bits
    Unscaled Receive Window = 16000

    For optimum performance, consider changing RWIN to a multiple of MSS.
    Other values for RWIN that might work well with your current MTU/MSS:
    522560 (MSS x 46 * scale factor of 8)
    261280 (MSS x 46 * scale factor of 4)
    130640 (MSS x 46 * scale factor of 2)
    65320 (MSS x 46)
    bandwidth * delay product (Note this is not a speed test):

    Your RcvWindow limits you to: 640 kbps (80 KBytes/s) @ 200ms
    Your RcvWindow limits you to: 256 kbps (32 KBytes/s) @ 500ms
    Consider increasing your RWIN value to optimize TCP/IP for broadband.
    MTU Discovery (RFC1191) = ON
    Time to live left = 247 hops

    TTL value is ok.
    Timestamps (RFC1323) = OFF
    Selective Acknowledgements (RFC2018) = OFF
    IP type of service field (RFC1349) = 00000000 (0)

  4. #4
    fem the retarded rabbit mccoffee's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Cleveland, Ohio, United States
    Posts
    13,365
    what directway satalite you are using cause your mtu is still stuck ingore my p.m.
    Comptia a+ n+

Similar Threads

  1. XP Default RWIN?
    By nmlobo in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 1
    Last Post: 08-22-05, 10:08 PM
  2. Is MTU capped?
    By bensz in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 6
    Last Post: 08-10-05, 07:54 AM
  3. Cant set the rwin with cablenut
    By piranha in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 23
    Last Post: 07-08-02, 09:15 AM
  4. setting up speed patches
    By carl in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 25
    Last Post: 01-19-02, 08:32 PM
  5. RWIN won't go higher than 1460
    By Ghost Stalker in forum Broadband Tweaks Help
    Replies: 19
    Last Post: 10-01-01, 10:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •