PDA

View Full Version : Celerons?



exesion
12-28-01, 02:24 PM
Hi, I recently recieved some Christmas cash, and figured my processor needed some upgrading. I have a Tyan Trinity 400 which only supports Slot 1 Pentiums, which sucks.. because I really wanted to get a cheaper AMD.

So, now I'm faced with the decision to buy a Celeron, PIII, or IIII. I have no clue which to buy, except celerons are much cheaper. Computersupersale.com has a 1ghz celeron (http://www.computersupersale.com/shopexd.asp_Q_id_E_7206) for 66 bucks, and even if it is OEM, if it works I'd be happy.

They also have a 1ghz III (http://www.computersupersale.com/shopexd.asp_Q_id_E_1236) which is $135, obviously I'd like to go for the cheaper of the two, but I'm not sure about which would be better for me.

I run a dual boot of 2k and 98, and am pretty happy with my current preformance with my PIII 667, just wanted to be ontop of things though.

Also, I hear celerons are easier to overclock, so i'd like to think about that.

If anyone can help me decide or make any suggestions, evaluations, etc... please reply!

Thanks,

X

64bit
12-28-01, 02:38 PM
all procs of the intel vain are multiplier locked now anyway so the obvious choice is the P3. The celeron runs at 66mhz fsb and the p3 runs at 133fsb.

BaLa
12-28-01, 03:44 PM
Originally posted by 64bit
all procs of the intel vain are multiplier locked now anyway so the obvious choice is the P3. The celeron runs at 66mhz fsb and the p3 runs at 133fsb.
not sure when they started it but the newer celerons run @100mhz
they mighta started it around 800mhz Cely's

64bit
12-28-01, 03:49 PM
yep your right. I guess I just looked at the link http://www.computersupersale.com/sh...asp_Q_id_E_7206 and that stuck in my mind. And I have a 850 celery in a box here doh!!

aagiants
12-28-01, 04:14 PM
yes they run at 100 FBS after 800 MHZ.

exesion
12-28-01, 05:08 PM
LOL, so this means...? Celeron or PIII? Any drawbacks to the Celeron, like will it be worse than my PIII 667?

X

Thor Walez
12-28-01, 05:12 PM
Perhaps consider to build a cheap DUAL system...
2* Celly 1ghz or higher
Tyan or Abit Dual mobo
1GB SDRAM CL2 (perhaps use your old SDRAM!) save $$$
GF3 ti200 and oc it !!!
40GB IBM GXP60 (or 2* with raid 0)
cheap 5.1 CL soundcard
17" CRT ...

for low $$$

Thatīs what I would try ...
The dual system will be cheaper than an Athlon XP1900+ with 512MB DDR and a KT266A mobo!!! And you will have SMP
:D :D :D :D

-Thor

PS: Today I am lead by the "Dual" force ;)

PPS: You will notice no more FPS in rtcw, q3 nore any other game while using a celly 1.1ghz or Athlon XP 1900+. Itīs the GPU which is todays bottleneck (in most [99.999%] Games).
Just another thought, I would have bought me a SMP a year ago but all my friends have dissuaded from that because they diddnīt know it :(

Thor Walez
12-28-01, 05:18 PM
Originally posted by exesion
LOL, so this means...? Celeron or PIII? Any drawbacks to the Celeron, like will it be worse than my PIII 667?

X

A Dual 666 666 would be GREAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D :D :D :D :D :D

Thor Walez
12-28-01, 05:18 PM
Originally posted by exesion
LOL, so this means...? Celeron or PIII? Any drawbacks to the Celeron, like will it be worse than my PIII 667?

X

A Dual 666 666 would be GREAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D :D :D :D

YARDofSTUF
12-28-01, 07:20 PM
the celeron 1ghz and up also offer much more cache, which the older celerons lack!

the_mp3_refuge
12-28-01, 08:02 PM
DON'T GET A CELERON YET! The current celerons have 128KB L2 cache which is the major downside of current cerlerons. After Jan. 3rd I think intel will release the "Celeron 2" which has more or less the PIII Tultian core. It will run at 1.1 to 1.3Ghz. Plus it will have 256 L2 cache. It's not PIV or AMD XP1600 killer but it should performe nicley. I'm probably get one to push my 8500 along nice. And the're intels buget cpu so it'll save ya some money. Hope that helps.

Bob