PDA

View Full Version : advice on pc upgrade



balakov10
12-15-00, 03:23 AM
I have a

400 Celeron
27.2GB HD (8.32GB left)
128MB Ram (one is PC-66 one is PC-100) hey it's e-machines fault
Onboard Graphics 8mb (I think) supposedly APG 2x speed,

I was thinking about upgrading HD... b/c I really can't spend much money.

But I could use a better proc. too, but then I have to buy one PC-100 64 MB SD-RAM since I wont screw it up again...
AND a Grpahics card

any advice would be appreciated

bug
12-15-00, 04:42 AM
what is it that you really want your PC to excel at? [within reason]. That is where you should concentrate your upgrade purchase.

balakov10
12-15-00, 04:55 AM
not sure, mainly b/c it's more expensive to get a Mobo and Proc.
but to answer your question....
It could really be quite a bit faster,
especially b/c I kind of go to extremes with Multi-taksing at times....
I have 4 or 5 progs open at a time
2 to 3 netscapes, mIRC, Windows Explorer, ICQ
and WinAMP, and often even more..

HongKongPolice
12-15-00, 05:58 AM
How much are you willing to spend?

You get can get a kickass system for around 500bux

jdblitz
12-15-00, 08:39 AM
well for less than 100$ you can get a cele 700 and gorb with asus slotket. maybe if you get 128M pc100 for 50$ you could oc it to like 900 easily or even higher if you wanted. You would notice a HUGE difference. all for under 175$

balakov10
12-15-00, 03:30 PM
Yeah I definitely don't want another Cel, one of the reasons it's slower is b/c of the cache not JUST clock speed but I prolly wont be able to spend much more than $300...not alot

balakov10
12-15-00, 03:38 PM
oh yeah, the reason I said it's E-machines fault with the ram..

The PC orignially came with 64MB RAM b4 I upgraded I called E-Machines tech support to make sure I bought the right RAM, the ******* on the phone told me the computer had PC-66 bought I didn't figure it out until later that he was a freaking moron and didn't know what he was talking about.

HongKongPolice
12-15-00, 04:08 PM
You can get a 1Ghz Duron + mobo combo for $220.

Check it out: http://ocz.safeshopper.com/43/cat43.htm?149

balakov10
12-15-00, 04:29 PM
I looked at it, seems pretty cool. But I'm not sure about it since it's overclocked.

$220 out the window, if it's not cooled, and taken care of properly.

balakov10
12-15-00, 05:06 PM
I'm currently looking at http://www.tccomputers.com/cgi-bin/bp/488574853/fp/b/bma/bmam7vkb.htm w/Duron 750
and http://www.tccomputers.com/cgi-bin/bp/488574853/fp/b/soy/soysy5emap.htm w/ K6 II 500

the Biostar actually has On-Board Audio...I know it sux but it's one less thing to worry about cause the MOBO I'm using right now has on board audio as well.

Does anybody have any better sites, or something

HongKongPolice
12-15-00, 05:38 PM
You can't go wrong with that 1Ghz Duron combo. Yes itz overclocked but the combo includes a HUGE heatsink and besides, the CPU is PRETESTED and stable @ 1Ghz. Freckmoto bought that kit, i'm sure hez very happy with it.

balakov10
12-15-00, 08:59 PM
Does the Abit KA7 come in a version with onboard sound, I couldn't find one yet

freckmoto
12-15-00, 09:17 PM
Buy this: http://ocz.safeshopper.com/43/5980.htm?400!

I have this with a little extra RAM, and it runs fast as hell http://www.speedguide.net/ubb/biggrin.gif Just like what Tiger said except w/ 128mb PC133 infineon RAM.

Freckmoto

balakov10
12-15-00, 09:42 PM
hmm

Abit KT7-Raid - Duron 1000m ( Overclocked ) - 128megs OCZ PC150 - OCZ
Monster 2 Cooler

this is an ATX mobo right?

freckmoto
12-15-00, 10:36 PM
Sure is http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif

------------------
Abit KT7 RAID
Duron 1000mhz
OCZ Monster 2 Heatsink
256mb PC133 Infineon 222
10 gig
TNT2
Aureal Vortex 2

freckmoto
12-15-00, 11:23 PM
If you are going to upgrade, do it right. Dont waste your time w/ another celery! Get a Duron and an Abit KT7 You could probably get both for around 150 if you look. Get a decent HSF and o/c the duron to 950 or a gig http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif

------------------
Abit KT7 RAID
Duron 1000mhz
OCZ Monster 2 Heatsink
256mb PC133 Infineon 222
10 gig
TNT2
Aureal Vortex 2

balakov10
12-16-00, 12:02 AM
apart from the O/C ing.
I guess since you said it, I will take your word on it being stable but that Mobo and proc would still cost me more altogether b/c then
I have to buy Mobo Proc $220
Soundcard $10-60
Graphics Card about $50
RAM about 60
that's 340-390 http://www.tccomputers.com/cgi-bin/bp/488574853/fp/b/bma/bmam7vkb.htm

the Biostar Mobo (BMAM7VKB) with a 750 Duron =177.98 I might be able to find it cheaper no has onboard sound
so +60 Graphics + 60 64 PC-100 RAM
that's almost exactly $300

freckmoto
12-19-00, 12:40 PM
Do not get the KA7, it uses the buggy KX133 chipset. Get the KT7 combo. I am running it overclocked. It comes with a propper cooler which should keep your sys. nice and chilly http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif

Freckmoto

------------------
Abit KT7 RAID
Duron 600 @ 1000mhz
OCZ Monster 2 Heatsink
256mb PC133 Infineon 222
10 gig
TNT2
Aureal Vortex 2

glc1
12-19-00, 12:48 PM
Originally posted by freckmoto:
Do not get the KA7, it uses the buggy KX133 chipset. Get the KT7 combo. I am running it overclocked. It comes with a propper cooler which should keep your sys. nice and chilly http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif

Freckmoto

All Via based boards are buggy. http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif And the KA7 is a Slot A board.

jdblitz
12-19-00, 03:04 PM
uhh, if you are looking @ going to amd, better check your psu. amd's need about 275 clean to run oc'd solidly and most cele 400 machines only have 225-250w psu's. If you go amd, your gonna be buyin a new psu too. you think your bottleneck is your celeron? your l2cache will help, but I know a guy with cele 700 oc'd to over 1100 and he gets like 100fps with geforce card. shoot for that matter, buy a new mobo and go with p3 700E for less than 300$
anyway, jmo

glc1
12-19-00, 06:55 PM
The L1 cache is just as important, if not more so, as the L2 cache.

The problem w/the Celeron 2s is that Intel learned their lesson from the Celeron As. Not only do the Celeron 2s have less L2 cache (128 compared to 256) and a slower bus (66 compared to 100/133) than the P3, but their associative cache has been moded too (4-way compared to 8-way).

As for AMD, the Duron has the exact same core a the T'bird, except the L2 cache is 1/4 of the size (64 compared to 256). This is damn similar to the way Intel handled the Celry As.

As for power supplies, I recommend a 300W w/any new mid-range+ Intel/AMD system.

freckmoto
12-19-00, 09:21 PM
My bad, was thinking of the K7M which was extremely buggy.

Freckmoto

------------------
Abit KT7 RAID
Duron 600 @ 1000mhz
OCZ Monster 2 Heatsink
256mb PC133 Infineon 222
10 gig
TNT2
Aureal Vortex 2

Gyga-Bite
12-19-00, 11:41 PM
People buy e-machines?

glc1
12-19-00, 11:42 PM
Originally posted by freckmoto:
My bad, was thinking of the K7M which was extremely buggy.

Freckmoto

Yeah, that board wasn't very much fun. http://www.speedguide.net/ubb/smile.gif

Gyga-Bite
12-20-00, 02:51 PM
I repeat: People buy e-machines? j/k

Amro
12-20-00, 11:37 PM
i sell comps.. lots and lots of ppl buy emachines. 125 watt psu.

balakov10
12-20-00, 11:43 PM
my parents just wanted a cheap comp. so that my dad could take or old one to Korea.