PDA

View Full Version : BEFW11S4 v2 - Wireless Sudden Bandwidth Decrease



rory007
02-09-05, 05:13 PM
Last night I was downloading files from a site at over 200kb/s the next thing I knew, I was downloading at about 17kb/s from the same site. It wasn't just the site, but any webpage I visited. Even downloading a test file directly from Time Warner's site went sub 20kb/s. I am pretty sure it is not my ISP (Time Warner), as it has not changed. I was wondering if maybe my router is in the midst of dying on me? My roommate experienced initial slow down when I did, but his recovered. I am wireless, he is not. Also, transfer files over our network, which use to be very fast, is now going at about 50kb/s max. I tried googling the problem and found nothing. Any suggestions would be helpful.
*update*
I hooked up an ethernet cable, speeds immediately sky rocketed. I also have a wireless bridge that I hooked up, same speeds. I am guessing it is my router, anyone think different? agree?

mnosteele52
02-10-05, 08:58 AM
Possibly your router, have you tried updating the firmware?

:)

pwlodar1
11-07-05, 10:30 AM
This appears to be common, as I've been reading about it in many foums this week. I have observed it as well.

I have the befw11s4 attached to a Toshiba PCX2200 cable modem with Time Warner Roadrunner in Rochester, NY.

I have the latest firmware (downloaded last week) and a new coax cable to the street as of last month.

I use Speakeasy and PC Pitstop to test bandwidth.
http://www.speakeasy.net/speedtest/
http://www.pcpitstop.com/internet/bandwidth.asp

I test with all other PCs on my LAN disabled.

A direct connection from the PC to the cable modem yields download speeds over 4 megabits/second. With the router in line this morning, this is what I observed:

9:15AM - 4240 Kb/s
9:30AM - 1372 Kb/s
9:45AM - 831 Kb/s
10:00AM - 657 kb/s

Power-cycling the rotuer restores the bandwidth to over 4Mb/s.

Thoughts? Other than throwing the router in the canal and starting over with D-link?

SpareX
11-09-05, 09:44 AM
I had the same issue with an older modem of mine.. I eventually replaced it with a new one and never had an issue since.

Seeing as this is a router issue. I would update the firmware from this makers site (start with latest and roll back from there). if that doesn't fix it.. replace the router.. good luck..

YeOldeStonecat
11-09-05, 10:00 AM
I'd say get a newer G or better yet...Pre-N/MIMO router. The older bef series wireless routers, I was not too impressed with, plus slow...they don't have much for a CPU or RAM. The newer G, and especially the SRX Pre-N units from Linksys, are excellent though.

chpalmer
11-27-05, 05:54 PM
How many other wireless systems are there in your general area? Have you tried a different channel?

Many channels overlap so going from 6 to 7 wont solve the problem most likely.
Try going to 11 or 1. Experiment a little.