PDA

View Full Version : CD/DVD drive problem



BDillon21
11-23-03, 02:52 PM
OK, I have a problem that I need a little help figuring out.

First off, I'm running WinXP home on a Sony Vaio PCV-RX650 desktop system.

Recently I installed Drive Image so I could make CD backups of my hard drive, but when I run the program I don't have the option to back up to CD. Upon further inspection I noticed that in device manager my CD and DVD rom drives are listed as an unknown device. The weird part is that the drivers are installed, the devices work normally and show up in my computer and windows explorer, but they just show up as a unknown device type category in device manager without the yellow exclamation point or question mark. It appears as though the CD/DVD drive category in device manager has disappeared.

Here is a picture of my device manager:
http://www.brendanandliz.com/pics/DM.JPG

Look at the bottom, you'll see my drives


Let me first explain what I have tried to fix this:

Uninstalled CD RW drive and DVD rom drive, rebooted
Uninstalled CD RW drive, DVD rom drive and Secondary IDE controller, rebooted
Looked for problems in system information
Tried to manually install
Updated firmware
Ran CD Rom drive fix from dougknox.com (this essentially does the registry edit Microsoft recommends)
Ran Adaware
Ran Spybot
Ran a full system scan with Nortons and several free Internet virus scanner
Checked running services and applications
Booted in safe mode to see if some type of startup item or service was causing this

Does anyone have any ideas on what this might be?

Thanks in advance!

YARDofSTUF
11-23-03, 03:09 PM
Have you checked windows update for drivers of a possible fix?

I can't find anything online about it.

IMFKR
11-23-03, 03:24 PM
Are you using the Vaio install disks or did you fresh install the OS on the system. Vaio's will not show the Roms in anything but unknown with out the Vaio system disks.:)

YARDofSTUF
11-23-03, 03:27 PM
Originally posted by PradxDit
Are you using the Vaio install disks or did you fresh install the OS on the system. Vaio's will not show the Roms in anything but unknown with out the Vaio system disks.:)

As time goes on, prebuilts suck more and more!

IMFKR
11-23-03, 03:27 PM
The Vaio i have Folding, Uses a SCSI chip for the Roms.:)

http://members.speedguide.net/pradxdit/uynknowm.jpg

BDillon21
11-23-03, 04:36 PM
Originally posted by PradxDit
Are you using the Vaio install disks or did you fresh install the OS on the system. Vaio's will not show the Roms in anything but unknown with out the Vaio system disks.:)

When I last restored the system it was done with the Vaio System Restore CDs, and up untill a month or two ago everything was fine. It wasn't until a month or two ago that for whatever reason, they went from being listed as CD/DVD drives to Unknown.

It's really strange. I keep up on my PC, very little is installed in the way of programs or utilities.

IMFKR
11-23-03, 04:46 PM
Originally posted by BDillon21
When I last restored the system it was done with the Vaio System Restore CDs, and up untill a month or two ago everything was fine. It wasn't until a month or two ago that for whatever reason, they went from being listed as CD/DVD drives to Unknown.

It's really strange. I keep up on my PC, very little is installed in the way of programs or utilities.

Were did you get the fireware from that you updated with? From Sony support? From Here?http://ciscdb.sel.sony.com/cgi-bin/select-send.pl also check all this out. http://www.iq.sony.com/srvs/conversation/externalredirect.asp?src=sonysupport&modelnum=&prodid=&q=&browser=msie&ver=6&res=high

BDillon21
11-23-03, 04:47 PM
Originally posted by YARDofSTUF
Have you checked windows update for drivers of a possible fix?

I can't find anything online about it.

Yep, nothing there though I have a sneaking suspicion it may be Windows Update causing this.

BDillon21
11-28-03, 05:43 PM
OK, I fixed it. I have 5 other computers and 2 laptops, so I started going through the registry looking at keys.

Here is a pic of the FIXED key @ HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Class:
http://brendanandliz.com/pics/reg.jpg

Before when I looked at it, all it had was the UpperFilters and LowerFilters listed with my CD and DVD ROM drivers. In a nutshell the PC knew they were CD/DVD ROM Drives but forgot what hardware category they should be. I copied the rest of the strings you see from another PC, manually entered them in to my registry and presto:

http://brendanandliz.com/pics/dm2.jpg

Thanks to anyone who offered advice.